Blinde Hein Noortman versnelt onderzoek Nederlands Herseninstituut om blinden weer te laten zien

 

Blind geworden ondernemer Hein Noortman versnelt met unieke inzamelingsactie het onderzoek van het Herseninstituut om blinden weer zicht te geven.
De Internationale Dag van de Witte Stok, op 15 oktober, is de start van de bijzondere inzamelingsactie ‘BringINsight’. De Stichting Vrienden van het Herseninstituut en mede-initiatiefnemer Hein Noortman – een blind geworden ondernemer – roepen op om te doneren aan het unieke onderzoek van professor Pieter Roelfsema. De directeur van het Nederlands Herseninstituut werkt aan een manier om blinden weer te kunnen laten zien. Onderdeel van de campagne is de lancering van een unieke game: in The Blind Experience kunnen niet-blinden ervaren hoe het is om niet te kunnen zien en alleen op een stem te vertrouwen. Het uiteindelijke doel is geld inzamelen, zodat professor Roelfsema een prototype kan opleveren van een speciale chip die blinden een deel van hun zicht teruggeeft.

Het verhaal van Hein Noortman

 

Door een tragisch klimongeval werd Hein Noortman blind. Het leven van de ondernemer en zijn gezin stond in één klap op zijn kop. Als ervaren klimmer was hij op weg naar opnieuw een klimavontuur in de bergen. Maar tijdens de voorbereiding in de klimhal in Rotterdam ging het mis. Hij viel vijftien meter naar beneden en kwam met een klap op de vloer terecht. Vrijwel elk bot in zijn lichaam was gebroken. Na vijf weken ontwaakte hij uit coma. Hij kon niks meer en hij bleek volledig blind.

100% blind

 

Maar Noortman zat niet bij de pakken neer. Hij moest opnieuw alles leren: slikken, lopen, praten, bewegen. Tegen alle verwachtingen in kwam hij de val te boven. Zijn lichaam herstelde grotendeels. Behalve zijn ogen. Hij blijft vooralsnog 100% blind. En daardoor mist hij veel van zijn leven en zijn gezin. “Ik leef iedere dag in een donker gat en ervaar sinds een aantal jaar wat 40 miljoen blinden wereldwijd elke dag ervaren.”

Pieter Roelfsema biedt hoop aan miljoenen blinden wereldwijd

 

Noortman kwam in contact met Pieter Roelfsema, directeur van het Herseninstituut. Roelfsema is sinds tientallen jaren bezig met baanbrekend hersenonderzoek en het proces van zien. Dit heeft de basis gelegd tot onderzoek om met een hersenimplantaat blinden weer een vorm van zicht te geven. Een bril met een camera wordt aangesloten op het deel van de hersenen dat zorgt voor het zien, de visuele hersenschors. Het doel is om de beelden van de bril te vertalen in kleine stroompjes die in de hersenen visuele waarnemingen creëren. Hiermee kunnen blinde mensen in de toekomst vormen en mensen waarnemen. Dit onderzoek is al enkele jaren bezig en de Roelfsema Groep maakt grote stappen. Er zijn wereldwijd ongeveer veertig miljoen blinden en voor een groot aantal zou een implantaat in de toekomst uitkomst kunnen bieden. Maar het gaat niet snel genoeg, vinden de betrokkenen.

Unieke inzamelingsactie van Stichting Vrienden van het Nederlands Herseninstituut

 

Samen met de Stichting Vrienden van het Nederlands Herseninstituut nam Hein Noortman het initiatief om een inzamelingsactie te starten. Want er is uiteindelijk zes miljoen euro nodig om het onderzoek te kunnen versnellen. En daarom start op 15 oktober tijdens de Internationale Dag van de Witte Stok de campagne BringINsight, met als onderdeel de speciale online game ‘The Blind Experience’ waarin mensen ervaren hoe het is om blind te zijn.

The Blind Experience

 

In de game The Blind Experience vaar je letterlijk blind op je gehoor. Zo ervaar je wat ruim 70.000 blind geworden mensen in Nederland, en wereldwijd 40 miljoen blinden, elke dag ervaren in huis, op straat, in hun leven. Het doel van de game is te navigeren door een virtuele stad, op zoek naar het laboratorium van professor Pieter Roelfsema. Onderweg ervaar je allerlei obstakels en ontmoet je Hein Noortman. Aangekomen bij de professor wordt gevraagd om een bijdrage. Want daarmee kan het onderzoek worden versneld en kunnen blinde mensen hopelijk sneller weer echt iets zien.
Vanaf 15 oktober: is de game is te spelen via www.theblindexperience.org en kan er direct gedoneerd worden via hier.

Laat Blinden Weer Zien